Ağrısız Kürtaj Hakkında Merak Edilenler
İstenmeyen ya da sorunlu gebeliğin sonlandırılması anlamına gelen kürtaj, bu amaçla yapılan cerrahi operasyona verilen addır. Anestezi altında gerçekleşmesi nedeniyle ağrısız bir kürtaj işlemi mümkün olmaktadır.
Kürtaj, kadınlar için psikolojik açısından yıpratıcı bir süreç olmaktadır. Bu nedenle kişinin verdiği karardan emin olması için işlemden önce bir hafta kadar süre tanınması önerilmektedir. Kesin bir karara varılmasının ardından, uygulanacak olan kürtaj işlemi fizyolojik olarak zorlayıcı değildir. Ortalama olarak 15 dakika süren bir operasyon ile gebeliği ağrısız ve sorunsuz bir şekilde sonlandırmak mümkündür.
Ağrısız Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj olacak hasta, önce jinekolojik masaya yatırılır ve anestezi doktoru tarafından uygulanan iğne ile uyutulur. Rahim ağzını görebilmek için hastaya spekulum adı verilen alet takılır. Rahim ağzı solüsyon ile temizlenir ve kürtaj işlemine başlanılır. Hasta işlem bittikten 1 saat sonra evine dönebilir ve günlük yaşamına devam edebilmektedir.
Klinik veya hastanelerde genel anestezi altında gerçekleştirilen kürtaj, donanımlı ve steril ekipmanlar ile deneyimli cerrahlar tarafından uygulanması gereken bir işlemdir.
Kürtaj basit bir operasyon olarak görülse de en büyük riski enfeksiyondur. Bu nedenle işlemin gerçekleştirileceği ortam son derece önemlidir.
Kürtaj Riskli Bir İşlem Midir?
Her cerrahi işlem gibi kürtaj da az da olsa riskli bir işlemdir. Kanama, rahim delinmesi, rahim içinde parça kalması ve enfeksiyon başlıca riskler arasındadır.
Risk faktörünün azalması veya artmasında işlemin yapılacağı merkezin kalitesi, güvenilirliği ve tecrübesi büyük rol oynamaktadır. Uygun koşullar altında gerçekleştirildiği takdirde kürtaj, riski oldukça az olan bir işlemdir.
Kürtaj Sonrası Ağrı ve Kanama Olur Mu?
İşlemden sonra hafif kanama ve kasık ağrısı görülmesi beklenen bir durumdur. Kasıklarda meydana gelen ağrı adet sancı ile benzer olmaktadır. Kürtajdan sonra büyük bir şikayete yol açacak rahatsızlık yaşanmamaktadır.
Kürtajdan bir hafta kadar sonra hasta tekrar kontrol için çağırılmaktadır. Kontrolde parça kalıp kalmadığına bakılmakta olup, parça kalması durumunda hasta bir operasyona daha alınmaktadır.
Kürtajdan Sonra Tekrar Hamile Kalma
Vakum aspirasyon tekniği ile uygulanmakta olan kürtaj işlemlerinde rahim içi dokunun zarar görme riski oldukça düşüktür.
10. haftaya kadar gerçekleştirilen kürtajlarda kısırlık riski neredeyse bulunmamaktadır. Kürtaj ne kadar geç yapılırsa riski o kadar artan bir işlemdir. Bu nedenle 10. hafta ve sonrasında yapılan gebeliklerde nadir de olsa kısırlık ihtimali söz konusu olabilmektedir.
Kürtaj işleminden sonra en az üç ay gebe kalınmaması önerilmektedir. Bunun için kürtaj esnasında rahim içi spiral uygulanabilmekte ya da eş zamanlı doğum kontrol hapına başlanabilmektedir.
Kürtaj Sonrası Cinsel İlişki
Kürtajdan sonraki ilk hafta enfeksiyon riskine karşın cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
Cinsel ilişkiye kanama bittikten ve doktor onay verdikten sonra tekrar başlanabilmektedir. Bu süreç ortalama olarak bir veya iki hafta sürmektedir.
Kürtajda Yaş Sınırı Var Mıdır?
Kürtajda yasal olarak bazı sınırlılıklar mevcuttur. 18 yaşından küçükler ailelerinin onayı ile kürtaj yaptırabilmektedirler. 16 yaşından küçüklere ise mahkeme onayı ile kürtaj yapılabilmektedir.
18 yaşından büyüklerde kürtaj için yasal bir sınırlama yoktur. Kadının bekar olması durumunda kürtaj yaptırmak için kimseden onay almasına gerek bulunmamaktadır ancak kadının evli olması durumunda kürtaj olabilmesi için eşinin onayının olması gerekmektedir.