Ağrısız Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj kadınlar için psikolojik olarak yıpratıcı olabilmektedir. Ancak fizyolojik açıdan ağrısız ve konforlu şartlar altında gerçekleştirilebilen bir işlemdir ve bu sürecin daha fazla yıpratıcı olmaması sağlanır.
Kürtaj Nedir, Nasıl Bir İşlemdir?
Kürtaj, gebeliğin sonlandırılması anlamına gelir. İstenmeyen gebeliklerin her çiftin başına gelme ihtimali vardır ve tek çare kürtaj olmaktadır. Gebelik, manevi veya maddi olarak bebek sahibi olmaya hazır olunmaması durumunda, halk arasında kaza olarak tanımlanan istenmeyen gebeliklerde ya da bebek veya annede meydana gelen sağlık problemleri gibi nedenlerle sonlandırılabilir.
Kürtaj için uygun zaman aralığı henüz gebeliğin çok ilerlemediği 5 ile 7'nci hafta arası olarak görülür. Genel ya da lokal anestezi altında her iki durumda da gerçekleştirilebilen bir işlem olup, kürtaj esnasında rahim ağzı uyuşturulur. Operasyon, yaklaşık olarak 10 dakika sürer ve hasta aynı gün içinde taburcu edilir.
Kürtaj Merkezi Seçimi
Kürtaj, steril açıdan uygun şartların sağlandığı, gerekli ekipmanlarla donatılmış hastanelerde, özel muayenehanelerde ve kliniklerde tecrübeli kadın doğum uzmanları tarafından gerçekleştirilmelidir. Uygun koşullar sağlandığında kolay bir işlemdir ve komplikasyon oluşma riski oldukça azdır. Özellikle genç kızların maddi veya gizlilik kaygısı gibi sebeplerden ötürü merdiven altı mekanları tercih etmesi durumuna rastlanmakta olup, enfeksiyon riski taşıyan bu yerlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Kürtaj merkezi seçimi hayati önem taşır.
Kürtaj Öncesinde Bilinmesi Gerekenler
Kürtaj uygulaması genellikle istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacı ile uygulanmaktadır. Kürtaj hem devlet sistemleri tarafından hem de toplumsal açıdan oldukça tartışılan bir konudur. Hem kadının sağlığı açısından hem de yasal gereklilikler nedeniyle gebeliğin ilk 10 haftasında kürtaj işlemi uygulanabilmektedir. Bununla birlikte yasal süreçte evli kadınların kürtaj işlemi yaptırabilmesi için eşlerinin izni; 18 yaş altı kadınların kürtaj işlemi yaptırabilmesi için ailelerinin izni gerekmektedir. Kürtaj hem fiziksel hem de duygusal açıdan kadında birtakım travmaların yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle ailesinin ya da eşinin psikolojik destek sağlaması psikolojik açıdan büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda kürtaj operasyonunda da her cerrah operasyonda olduğu gibi birtakım riskler açığa çıkabilmektedir.
Bu riskler kısaca; anesteziden kaynaklanan riskler, rahim delinmesi, enfeksiyon, kürtaj işleminin tamamen gerçekleşememesi, rahim içerisinde parça kalması, aşırı ağrı, aşırı kanama gibi problemlerdir. Kürtaj işleminin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için ertelememek büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda doktor ve klinik seçiminin de özenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Günümüzde kürtaj işlemi çoğunlukla genel anestezi altında uygulanmaktadır. Bu nedenle anestezi uygulamasına kadının hassasiyetinin işlemden önce değerlendirilmesi de risk faktörlerinin önüne geçebilmek adına önemlidir.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj yapılmadan önce mutlaka jinekolojik muayene ve daha sonra vajinal ultrasonografi yapılmalıdır. Bu muayene ile rahmin pozisyonu, gebeliğin uterusun hangi bölgesine yerleştiği, dış gebelik durumu olup olmadığı, tüplerin ve yumurtalıkların ne durumda olduğu önceden tespit edilmeli ve muayene bulguları hasta ile paylaşılmalıdır. Günümüzde kürtaj işlemi Karmen enjektörü vasıtasıyla vakum aspirasyon yöntemi ile yapılmaktadır. Kürtaj lokal ya da genel anestezi verilerek yapılabilir. Lokal anestezi ile rahim ağzı (serviks)'in her iki yanına ağrı hissini önlemek için anestezik madde enjekte edilir.
Bu yöntem ile kürtaj işlemi sırasında özellikle vakum etkisinin yoğun olduğu dönemde rahim içi boşaltılırken uterus kasılmaları ile birlikte ağrı hissedilebilir. Oysa genel anestezi ile kürtaj işlemi gerçekleştirildiğinde hasta hiçbir ağrı hissetmediği gibi bu işlemin yapılma aşamasını görmediği için işlemin hasta üzerinde bırakabileceği psikolojik etki de daha az olmaktadır. Genel anestezi bir anestezi uzmanı tarafından verilir, işlem ortalama beş dakika sürer. İşlemden sonra hasta yaklaşık yarım saat dinlendikten sonra günlük yaşamına dönebilir. İşlemden en az altı saat öncesinden itibaren hiçbir besin almamalı, su içmemelidir.
Kürtaj İşlemi Sırasıyla Şu Şekilde Gerçekleştirilir:
1. Hasta mesanesini boşaltmalıdır.
2. İşlemden önce hastanın idrarını yapması istenir.
3. Sedoanaljezi verilecekse hasta anestezi doktoru tarafından uyutulur.
4. Rahim ağzı (serviks) görebilmek için spekulum adı verilen alet vajinaya uygulanır.
5. Rahim ağzı ve vajina temiz hale gelinceye kadar antiseptik solüsyon ile silinir.
6. Serviks tek dişli (tenakulum) ile tutulur ve çekilir.
7. Lokal anestezi uygulanacak ise kullanılan anestezik ilaç serviksin dört yanına saat 2-4 – saat 7-10 hizalarında bir enjektör yardımıyla yapılır.
8. Lokal anestezinin etkisinin ortaya çıkması için birkaç dakika beklenir. Bu süre zarfında Karman enjektör vakum etkisi oluşturulacak şekilde hazırlanır ve histerometri aleti ile serviksin eğimi, kavitenin boyutu nazikçe değerlendirilir.
9. Gebelik haftasına uygun boyutta steril Karman enjektör kanülü seçilir ve genellikle 4-6 no.lu karmen kanülleri kullanılır.
10. Daha önce doğum yapmış ve gebelik haftası küçük olan hamileler için serviks dilatasyonu (genişletilmesine) ihtiyaç yoktur. Seçilen kanül rahatlıkla servikal kanaldan geçebilir. Eğer gebe hiç doğum yapmamışsa ve servikal kanal çok darsa, buji adı verilen dilatatörler ile servikal kanal gebelik haftasına uygun olarak genişletilir. Bu dönem lokal anestezi ile kürtaj işleminin en ağrılı ve sıkıntılı dönemidir. Lokal anestezi usulüne uygun ve yeterli dozda yapılmadıysa ağrı hissedilmesi kaçınılmazdır.
11. Uygun boy kanül ile servikal kanaldan geçirilerek uterin kaviteye girilir. Kanülün diğer ucuna özel olarak dizayn edilmiş, vakum yapma kapasitesi olan ve Karmen adı verilen enjektör adapte edilir. Bu enjektör yardımıyla vakum etkisi sonucu kavitede bulunan fetal materyal aspire edilir, kavite tam olarak boşaltılır, uterin kaviteden tipik “Cry” sesi alınır. Kanül içinden materyal gelmediği, köpük geldiği zaman işleme son verilir. Kanunun izin verdiği 10 haftanın altında olan gebelerde eskiden kullanılan keskin küretler artık günümüzde kullanılmaktadır. Bu nedenle kürtaj işleminde rahim delinmesi, kanama, yapışıklık oluşması gibi durumlara çok daha az rastlanmaktadır.
12. İşlem bittikten sonra önce tek dişli aleti çıkartılır. Vajina tekrar batikon ile pansuman yapılır. Tek dişli yerinden ve servikal kanaldan kanama olup olmadığı kontrol edilir. Kanama yoksa spekulum çıkartılır.
13. Bu işlem sırasında hastaya antibiyotik verilir, kas içine veya rektal yolla ağrı kesici uygulanır.
14. Son olarak, rahim içi USG ile kontrol edilerek kavitede plasental materyal kalıp kalmadığından emin olunur.
15. İşlemden sonra hasta yarım saat dinlendirilir. Antibiyotik ve analjezik ihtiva eden reçete yazılır. Kürtajdan sonra hijyen şartlarına çok düzenli uyması ve 20 gün sonra kontrole gelmesi önerilerek günlük yaşantısına dönmesi sağlanır.
Kürtaj Sonrası Merak Edilenler
Kürtaj sonrası süreç için kişi öncelikli olarak doktorunun verdiği tavsiyelere uymalıdır. Ancak ameliyat sonrası genel olarak merak edilen sorular ve uyulması gereken tavsiyelerden bahsedecek olursak;
Kürtaj işleminden 2 saat sonra hafif yiyecekler alınmaya başlanabilir. Vücut enfeksiyonlara karşı savunmasız düşeceği için ameliyat enasındaki sterilize kadar sonraki süreçte de kişi doktorun önerilerine uyarak kendini enfeksiyonlara karşı korumalıdır. Enfeksiyondan korunmak için denize ve havuza girilmemeli, küvette banyo yapılmaktan kaçınılmalıdır. Bunun yerine ılık su ile ayakta duş alınması önerilir. Ayrıca yine enfeksiyon riskine karşı doktor aksini söyleyene kadar cinsel ilişkiye girilmemelidir.
Kürtaj işleminden sonra fiziksel yorgunluğun ve enfeksiyonlara karşı önlemler almanın yanı sıra kadının kendisini psikolojik olarak dinlendirmesi gereken bir süreç yaşaması ihtimali de yüksektir. Kürtaj ameliyatı sonrasında kişi kendisini dinlendirmelidir.
Bakire Olanlarda Kürtaj İşlemi Kızlık Zarını Etkiler mi?
Hiç vajinal yolla cinsel ilişkiye girmemesine ve bakire olmasına rağmen yalnızca sürtünme yoluyla gebe kalanlarda, eğer kızlık zarı ince kenarlı ve esnek ise; bu zarın mevcut hali korunarak en küçük aletler kullanılarak büyük bir titizlikle kürtaj gerçekleştirildiği taktirde, kürtajdan sonra kızlık zarının mevcut hali (bakirelik durumu) devam eder. Ortada çok küçük açıklığı olan, kalın kenarlı ve esnemeyen kızlık zarları tespit edildiğinde kürtaj sırasında bakireliği korumak mümkün değildir.
Kürtaj Fiyatları Niçin Farklıdır?
Kürtaj fiyatlarının hastaneler ve muayenehaneler arasında oldukça farklılık gösterdiği bilinmektedir. Serbest piyasada her hastanenin ücretlendirme politikası farklıdır. Kürtaj fiyatları; kürtajın lokal ya da genel anestezi altında yapılmasına, gebelik haftasına ve doktorun kürtaj konusunda uygun gördüğü fiyatlandırma politikasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bir kürtajın başarılı olması doktorun bilgi ve tecrübesinin yanı sıra anestezi doktorunun da oldukça güvenilir ve yetenekli olması ile mümkündür.
Kürtaj İle İlgili Sık Sorulan Sorular
- Kürtaj için ideal zaman gebeliğin 5 ile 7. haftaları arasıdır.
- Anestezi altında gerçekleştirilen ağrısız bir işlemdir.
- Kaç kez kürtaj yaptırılabileceğine dair sayı sınırlaması yoktur ancak elbette gereksiz yere uygulanmasından kaçınmak gerekir.
- Kürtaj yeniden hamile kalmaya karşı bir risk oluşturmaz.
- Vajinal genişlemesine neden olmaz.
- Kürtaj sonrası iyileşme döneminde vücut enfeksiyona karşı savunmasız hale geleceği için doktor aksini söyleyene kadar cinsel ilişkiye girilmemelidir. Denize ve havuza girmekten, küvette banyo yapmaktan da kaçınılmalıdır.
- Sürtünme ile cinsel ilişki gerçeklenmeden hamile kalmış kadınlarda kızlık zarına zarar vermeden, titiz bir çalışma ile kürtaj yapılabilir. Ancak bu kızlık zarının esnekliğine ve genişliğine bağlıdır.
- Bir kadının kürtaj olduğu sonradan bakılarak anlaşılmaz.
Ağrısız kürtaj hakkında bilinmeyenler yazımızı okumak için tıklayınız...