Aşılama Nedir? Nasıl Uygulanır?
Aşılama yöntemi kısırlık tedavisinde baş vurulan ilk yöntemdir. Ağrısız ve kolay bir yöntem olan aşıma tekniğinde döllenmenin en mümkün olabileceği dönemde erkekten alınan ve laboratuvar ortamında hazırlanan spermler, kateter yardımı ile kadının rahmine enjekte edilmektedir. Bu sayede gebeliğin oluşma şansı bir hayli arttırılmaktadır.
Aşılama Nasıl Yapılır?
Aşılama işleminden önce aşılam yapılacak anne adayına HSG (rahim filmi) çekilmesi gerekmektedir. Böylece tüplerin tıkalı olması gibi gebeliği önleyici bir problemin olması halinde tedaviye başlanmadan önce tespit edilmesi ve giderilmesi imkanı elde edilmektedir. Bazı kadınlar tıkalı olan tüplerin HSG çekimi esnasında uygulanan jel ile açılması sonucu çekim sonrasında doğal yollardan da gebe kalabilmektedirler.
Kadınlarda tüplerin açık olduğu ve tüplerde herhangi bir patolojik bulguya rastlanmadığı durumlarda, erkeklerde ise sperm sayısının ve hareketliliğinin yeterli olması durumunda aşılama işlemi uygulanabilmektedir.
Aşılama işleminde uygulanan adımlar şu şekildedir:
- Anne adayı jinekolojik muayene masasına yatırılır.
- Vajinaya spekulum adı verilen alet yerleştirilir.
- Vajina dezenfekte edilir.
- Laboratuvardan gönderilmiş spermler özel bir kataeter ve enjektör yardımı ile tüplerden çıkarılıp ayalanarak yine kateter yardımı ile rahim içine bırakılır.
- Katater ve spekulum vajinadan çıkartılır.
- Aşılama yapılan kadın yarım saat kadar sırt üstü yatırılır.